Het bombardement van Den Haag

Elk jaar rond 3 maart wordt in Den Haag het vergissingsbombardement herdacht. Op die datum in 1945 zijn namelijk grote delen van Den Haag bij vergissing door de Engelsen gebombardeerd. Deze dag is de meest tragische dag in de geschiedenis van Den Haag, en met name voor de Bezuidenhouters. Hieronder volgt het verhaal.

V2-raketten

Toen de geallieerden vanaf 6 juni 1944 langzamerhand de bezette gebieden bevrijdden, leek de capitulatie van de Duisters zo dichtbij. Echter, Den Haag zou nog een zware winter te verduren krijgen, die bekend zou staan als de Hongerwinter. Tot overmaat van ramp dachten de Duitsers de oorlog alsnog te winnen, door de Engelsen te bestoken met V2-raketten.

V2 raket installatie, ca. 1944 [Collectie HGA]

V2 raket installatie, ca. 1944 [Collectie HGA]

De installaties van deze raketten stonden opgesteld in onder meer Ockenburg, Bloemendaal en Duindigt. Ook was er in het Rijswijkse Bos een lanceerplaats. De bedoeling was om Engeland te bestoken met deze lange afstand raketten. Dat de lanceringen niet altijd goed afliepen, bleek wel uit een groot aantal incidenten. Zo kwam een flink aantal raketten in zee terecht of op het Britse platteland.

Ook Den Haag en omgeving waren slachtoffer van mislukte lanceringen. Op 27 oktober 1944 stortte direct na de lancering vanuit het Rijswijkse Bos een raket neer op een jongensinternaat aan de Vredenburchweg, met 13 doden als gevolg. Op 1 januari 1945 werd een geheel huizenblok aan de Indigostraat verwoest door een raket, afgevuurd vanuit Ockenburg, wat zo’n twintig huizen verwoestte en 24 mensen het leven kostte.

Op 25 januari datzelfde jaar, was de Riouwstraat in de Archipelbuurt de klos: 10 mensen vonden de dood. Verder waren er nog inslagen aan de Westduinweg, Vlietstraat en Flakkeesestraat. Omdat deze gebieden al waren geëvacueerd voor het Sperrgebiet, vielen er niet zoveel slachtoffers als in de Indigostraat en Riouwstraat.

Het bombardement

Op een gegeven moment waren de Engelsen het helemaal zat. Er waren inmiddels bijna 1300 raketten afgevuurd. De Engelsen reageerden door eerst in Loosduinen de brandstofopslag te bombarderen. Maar hun belangrijkste doelwit waren de raketinstallaties in het Haagse Bos. Op 3 maart 1945 vertrokken daarom 56 bommenwerpers richting Nederland.

Luchtfoto Bezuidenhout, Bezuidenhout na het bombardement, op de voorgrond de Bezuidenhoutseweg, 1946 [Collectie HGA]

Luchtfoto Bezuidenhout, Bezuidenhout na het bombardement, op de voorgrond de Bezuidenhoutseweg, 1946 [Collectie HGA]

Omdat de coördinaten waren verwisseld kwam een groot deel van de bommen op het Bezuidenhout en een deel van het Korte Voorhout terecht. De gevolgen waren werkelijk verschrikkelijk. Meer dan 500 mensen vonden de dood, 3300 woningen werden verwoest of zwaar beschadigd. Ook werden 5 kerken, 15 scholen, 8 medische gebouwen en 64 kantoorgebouwen in puin gelegd.

De raketinstallaties waar de Engelsen op uit waren, stonden echter in Duindigt. Een paar dagen later lukte het de Engelsen om Duindigt te bombarderen, maar de Duitsers hadden echter op meerdere plekken hun raketlanceerinstallaties, zo waren er ook mobiele installaties. De gehele maand maart werden er nog raketten afgevuurd door de Duitsers. Op 27 maart werd de laatste V2-raket afgevuurd.

De Duitsers capituleerden op 5 mei 1944 en om 12 uur ‘s-middags werd de Nederlands vlag onder luid gejuich, gehesen boven de Haagse Toren. De oorlog was voorbij, Den Haag lag in puin maar de wederopbouw kon beginnen.

Voor meer informatie over de herdenking, klik hier.

Reacties

Reacties

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.