De Volharding

In het centrum aan de Grote Markt staat een curieus gebouw dat door veel Hagenezen wordt afgedaan als misplaatst. Wat voor gebouw is het en waarom staat het er?

Reclamedoeleinden

In 1902 is de Prinsegracht gedempt. Om het verkeer een makkelijke doorgang te geven is in 1924 de Grote Marktstraat aangelegd. Deze loopt dwars door het centrum heen. Hierdoor zijn drie Haagse straten van de kaart geveegd namelijk; de Gedempte Raamstraat of Kleine Raamstraat, het Gerbrandstraatje en het Groenendalstraatje.

Ontwerp Volharding (afbeelding: NAI)

Ontwerp Volharding (afbeelding: NAI)

Op de hoek van de Grote Markt en de nieuw aangelegde Grote Marktstraat was een terrein ontstaan waarvan de corporatie “De Volharding” vond dat de plek uitstekend zou dienen voor een gebouw met een duidelijk, in het oog springend, stedenbouwkundig accent.
Eén van de eisen was wel dat het gebouw ‘s-avonds voor reclamedoeleinden gebruikt kon worden.

De Stijl

De Volharding als reclameobject. (collectie RVD, fotograaf: E.M. van Ojen)

De Volharding als reclameobject. (collectie RVD, fotograaf: E.M. van Ojen)

“De Volharding” is gebouwd in de periode 1927-1928 naar ontwerp van J.W.E. Buijs en J.B. Lürsen. Het gebouw heeft geen specifieke stijl en is een mengeling van kenmerken die voorkwamen bij De Stijl, het Kubisme en het Nieuwe Bouwen.

Omdat het gebouw een betonnen skelet had, was het mogelijk de gevels in te vullen met niet-dragende materialen. Uiteindelijk zou het gebouw één van de weinige expressionistische gebouwen in Den Haag uit het Interbellum (de periode tussen de wereldoorlogen) worden.

De indeling

Grote Markt, met het gebouw De Volharding, Den Haag, ca. 1935 (wikicommon)

Grote Markt, met het gebouw De Volharding, Den Haag, ca. 1935 (wikicommon)

Het gebouw heeft drie verdiepingen die als volgt waren ingedeeld: de hoge parterre bevatte winkels en op de overige verdiepingen waren de kantoren van de spaarkas, het ziekenfonds en een tandheelkundige kliniek gevestigd. Tussen de ramen zaten borstweringen met circa twee meter hoge lichtbakken waar men, met uit zink gesneden letters, wisselende reclame boodschappen kon plaatsen.

Het gebouw is nu een beschermd rijksmonument en maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht.

Reacties

Reacties

Dit bericht is geplaatst in Architectuur met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.